Rólunk
A Gál cukrászat története
A mézeskalács történetét 1850-ig tudja a család visszakövetni. Kozák Páll és Nyíri Zsófia „Szép” szülőkről hallott történetekből derült ki, hogy milyen régen sütötték családon belül ezt az igen kedvelt mézeskalácsot. Négy lányuk szívesen sürgölődött a konyhában és ügyes gazdasszonyok lettek, akik gondosan őrizték a családi recepteket és továbbadták ők is a lányaiknak és a leszármazottaiknak.
A háború alatt az írásos emlékek eltűntek, de a mi Dédi mamánk Kovács Ida olyan sokszor elkészítette, ezt a finom tartós édességet a gyermekeinek. Ő feljegyezte a családi receptek közé a mézeskalács receptjét és elkészítési utasításokat.
Édesanyánk Ombodi Katalin is szívesen sütötte nekünk, mert nagyon szerettük a mézeskalácsot.
Három lánytestvér közül, Gál Anita úgy döntött 14 évesen 1987-ben cukrásztanuló lesz.
1990-ben sikeres szakmunkás vizsgát tett. Cukrászként dolgozott az elkövetkezendő években. 1993-ban nagy elhatározásra jutott a család: Gál Attiláné (Ombodi Katalin), Gál Anita, Ombodiné Gál Katalin, Ombodi Imre, Nánásiné Gál Mónika, Nánási László: „Felépítjük a saját cukrászüzemünket és együtt fogunk benne dolgozni.”
1994 Augusztusában megnyitottunk Körösladány Kossuth út 23 szám alatt a süteményboltunkat, amit a cukrászüzemünk látott el termékekkel, természetesen a mézeskalács is előkelő helyet foglalt el a polcokon a vevőink nagy megelégedésére.
Mivel egyre szélesebb körben kedvelték és szerették a mézeskalácsot, készíttettünk neki egy egyedi csomagolást.
Az akkori divatot követve a Valentin mézes nevet kapta és 50 km-es körzetben rendszeresen szállítottuk a viszonteladókhoz.
Egyre szélesebb körben ismerték, szerették, és keresték a mézeskalácsunkat. Ekkor 1996-ban Édesipar Kisüzemmé nyilvánították a cukrászatunkat.
Napjainkban új csomagolást kapott, új néven változatlan, minőségben készülő mézes sütemény.
Így kínáljuk termékeinket a web shop-ban is, még szélesebb körben ismerté vált termékeinket.
Mézes szívecske, Dióval díszített mézes, és mézes lap a legkedveltebb termékek, de a kínálatot szeretnénk bővíteni. A régi ízeket megtartva, a modern táplálkozásnak megfelelően, a nyersanyagok kínálatát figyelembe véve kézzel készítjük termékeinket, hazai mézből adalékanyagoktól mentesen.
Az élelmiszergyártás szabályait betartva, HACCP minőségbiztosítási rendszert működtetve készülnek a tradicionális mézeskalácsok. Mai modern világunkban, nagyon fontosnak tartjuk a hagyományok életben tartását, ezért cukormázzal díszített mézeseink két irányban is kielégítik ezt az elvárást.
A mézeskalács, mint ősi sütemény és a díszítés felidézi a Körösladányi fehér hímzés motívumait.
2006-ban Körösladány Város Önkormányzatának Képviselő Testülete úgy döntött, hogy cukrászatunk megkapja a Körösladányért kitűntetést.
Köszönettel fogadtuk el a megtisztelő elismerést.
2016-ban a Gál Cukrászat mézes süteménye bekerült a városi értéktárba.